Zvuk drveta

OBOSS
woodsound-1-150x150

Ljubav prema drvetu i muzici našla je zajednički imenitelj u tonskom drvetu – drvetu za gradnju instrumenata.

  Prilikom nabavke drveta za gradnju instrumenata trudimo se da odaberemo najkvalitetnije komade koji ce zadovoljiti standarde gradnje vrhunskih instrumenata. Svi komadi drveta se kroje kako bi se iskoristili najbolji delovi drveta i skladište u kontrolisanim uslovima vodeći računa o nivou vlage drveta. Drvo nabavljamo na više lokacija i jedan od principa je da svi komadi provedu u nasim prostorijama toliko vremena dok ne budemo sigurni da su potpuno stabilisani i spremni za gradnju instrumenata. Vrste sa kojima najčešće radimo su mahagoni, javor rebraš, javor planinski obični, jasen tvrdi, orah, joha, mazer topola i mazer joha a povremeno koristimo i egzote poput wenge, bubinga, zebrano, rosewood i eboni. Kontaktirajte nas i pronaći ćemo parče drveta kakvo želite.


javor-maple-300x200Jasen – ash – fraxinus je jedna od popularnijih vrsta drveta za gradnju drveta. Jasen takodje ima divnu teksturu te je i estetski veoma primamljiv. Najpopularniji je swamp ash – močvarni javor koji je zbog svoje lakoće popularan u gradnji fenderolikih modela.

Mi jasen nabavljamo na prostorima Srbije i on je dosta teži , ali tonski je perfektan i, ako težina instrumenta ne predstavlja problem , idealan je izbor za telo gitare. Svi naši komadi su prirodno sušeni, pažljivo iskrojeni  i  čuvani u kontrolisanim sobnim uslovima.  

 


jasen-ash-textura-1-300x200Javor – Maple – Acer je najpoznatija i najcenjenija vrsta drveta za gradnju instrumenata. To je čvrsto, otporno, kompaktno drvo sa veoma definisanim tonskim osobinama i vekovima se koristi za gradnju svih vrsta instrumenata, a pogotovo violina i gitara. Tonski je specifičan po visokim i veoma ostrim tonovima tako da se često kombinuje sa drugim vrstama drveta ukoliko se žele postići neke druge tonske osobine, ali recimo za gradnju vratova je nezamenjiv. 

Mi nabavljamo uglavnom javor sečen u planinskim predelima Bosne i rezan u daske koje se kasnije prirodno suše. Posle grubog krojenja gradje tako obradjeno drvo ostavljamo u kontrolisanim sobnim uslovima gde se vlažnost u potpunosti stabiliše. 


javor-rebras-flame-maple-300x200Javor rebraš – Flame maple  je varijetet javora koji usled specificnih uslova života i uticaja spoljnjih faktora u drvetu ima izražene linije koje se posebno ističu prilikom kriškastog cepanja drveta ili quorted saw sečenja. Postoji jako mnogo varijeteta šara koje se mogu pronaći kod javora poput rebrastog, dever, ptičije oko, quilted i drugih, a najpopularniji je flame ili rebrasti varijetet.

Takvo drvo nabavljamo iz planinskih delova Bosne i to su komadi posebno birani i pažljivo sečeni kako bi se što bolje istakla estetska strana ovog drveta, a pri tome zadržale sve tonske performanse.

 


joha-alder-textura-300x200Joha ( jova, jeha ) – alder – Alnus je močvarna brzorastuća vrsta drveta koja ima veoma malu specifičnu težinu i zbog toga je veoma popularna kao drvo za gradnju tela gitara. Ono što je specifično za johu je da je i pored te lake strukture to ipak veoma kvalitetno tonsko drvo i veoma popularno kod gradnje kako fenderolikih tako i kod drugih tipova gitara.

Mi se možemo pohvaliti da od naših dobavljača uzimamo gradju odličnih dimenzija i perfektno osušenu tako da krojenjem uspevamo da izvučemo prvoklasnu gradju za gradnju gitara. Sva iskrojena gradja se duži vremenski period čuva u sobnim uslovima radi konačnog stabilisanja minimalnog procenta vlage .

 


mahagoni-textura-2-300x200Mahagoni je veoma popularna vrsta drveta u gradnji gitara i karakteriše ga topao i dubok ton. To je veoma lepo drvo crvenkaste boje sa specifičnom poroznom strukturom koja mu daje takve tonske karakteristike. U kombinaciji sa javorom je to već legendarna tonska kombinacija.

Mi mahagoni nabavljamo od dobavljača koji ga dovoze iz Afrike i najpopularniji je varijetet sapele . Biramo komade ujednačene strukture i velikih dimenzija kako bi kod krojenja mogli da dobijemo najkvalitetnije komade za gradnju instrumenata. Svi komadi se čuvaju u kontrolisanim sobnim uslovima kako bi vlažnost bila totalno stabilisana na najnižem nivou.  

 


mazer-textura-300x200Mazer drvo je varijetet topole ili johe koji je nastao usled nepravilnog rasta u veoma vlažnoj sredini i prilikom rezanja takvih trupaca odvajaju se daske koje imaju ovu estetski veoma primamljivu strukturu. Tonski je ovo drvo veoma nedefinisano ( da ne kažemo gluvo )tako da se uvek kombinuje sa drugim konkretnim tonskim drvećem,a njegova namena je prevashodno estetska.

Mi ga nabavljamo od naših dobavljača kada god smo u prilici i trudimo se da dimenzijama i strukturom šara bude što primamljivije za primenu u gradnji gitara a pogotovo bass gitara.

 


orah-walnut-textura-medium-300x200Orah – walnut – Juglans je tvrda, čvrsta vrsta drveta sa prelepom bojom i texturom i po nama nepravedno zapostavljena u gradnji gitara. Tonski je veoma lepo definisana i mnogi vrhunski instrumenti su izradjeni od oraha.

Mi nabavljamo gradju od domaćeg oraha i u prilici smo da biramo daske sa prelepim tonskim osobinama i vizuelnom teksturom, a neretko tu bude i varijeteta sa rebrastom strukturom. Posle krojenja drvo cuvamo u magacinu sa stalnom kontrolisanom temperaturom.

 


rosewood-textura-300x200Ružino drvo ( palisander ) – rosewood – Dalbergia je prelepo drvo koje potiče iz Latinske Amerike i Azije, veoma je skupoceno i ima prelepu strukturu, a odlikuje se velikom čvrstoćom i masnoćom. U gradnji gitara najčešće se koristi za izradu fingerboarda – prstohvata – griftplatne.

Mi ga uglavnom poručujemo od dobavljača iz inostranstva i dobijamo ga rezanog u manje  ploče koje kasnije u izadi vratova prilagodjavamo traženim dimenzijama.